Zasady zdrowego i bezpiecznego odżywiania

Wczoraj, tj. 28 września, dwie klasy szóste (6b i 6c) wzięły udział w spotkaniu z panią Katarzyną Klimek – pracownicą Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie Wielkopolskim. Głównym celem tego wydarzenia było uświadomienie zebranym zasad zdrowego i bezpiecznego odżywiania. Uczestnicy dowiedzieli się również, w jaki sposób cukier wpływa na zdrowie człowieka oraz poznali sposoby obliczania jego zawartości w produktach spożywanych na co dzień. Ogromne wrażenie na dzieciach zrobiło doświadczenie polegające na obliczeniu cukru w danym produkcie, odmierzeniu go i przesypaniu do kubeczka. Ilość, jaką tam ujrzeli, niejednokrotnie wprawiła w osłupienie. Bardzo wiele osób było zdziwionych zawartością cukru w produktach konsumowanych codziennie, jak również tych, które nie wydają się słodkie, np. ketchup, jogurt.
A.K.